
חודש נובמבר 2012 ייזכר היטב וייכתבו עליו בכל דפי ההיסטוריה. זה היום שבו מדינת קולרדו ומדינת וושינגטון אישרו שימוש בקנאביס לשעות הפנאי. כשנתיים לאחר מכן, אורגון ואלסקה מצטרפות, ובבחירות האחרונות, בתחילת שנת 2017 עוד 11 מדינות נוספות בארצות הברית הצטרפו והכריזו על מדיניות של לגליזציה או אי הפללה משתמשי קנאביס במדינתם.
למרות ההתקדמות המטאורית בנושא לגליזציית קנאביס בשנים האחרונות הנושא עדיין נמצא במחלוקת. מצד אחד, יש את תומכי הלגליזציה. לטענתם מדיניות של אי הפללה או לגליזציה תפחית פשיעה, תשפר את בריאות הציבור, תוריד את הלחץ על בתי המשפט ובתי הסוהר, תמריץ את הכלכלה ותביא לעלייה בהכנסות המיסים למדינה. מצד שני, מתנגדי הלגליזציה טוענים טיעונים הפוכים. לדידם, לגליזציה תביא להתמכרויות לסמים מסוכנים יותר (קנאביס כסם שפותח שער לסמים חזקים יותר), תגביר את הפשיעה, תצריך השקעה גדולה יותר בחינוך ומניעה, תביא יותר ילדים ונוער להתנסות בסמים, תפחית את בטיחות התנועה בכבישים ואף תפגע בבריאותו של הציבור הרחב.
אז מי צודק? האם ללגליזציה של קנאביס יש השפעה טובה או רעה על כלכלת ארצות הברית? בדקנו מה קורה בקולורדו וושינגטון מאז הוחל חוק אי ההפללה.
שימוש בקנאביס בקרב צעירים – מסקר שנערך בשנת 2015 עולה כי אין שינוי משמעותי בשימוש והתנסות בקנאביס בקרב צעירים. כלומר, הלגליזציה בקולורדו לא הביאה לעלייה בשימוש בסם בקרב תלמידים וסטודנטים. המשמעות של נתונים אלו על כלכלת ארצות הברית הם שאין צורך להשקיע יותר כסף בחינוך ומניעה.
בעיות תחבורה ותאונות – בואו נאמר את האמת, מי שצורך קנאביס (ממש כמו מי שצורך אלכוהול) לא צריך לקחת את ההגה בידיים שלו. על זה אין ויכוח גם בין המתנגדים ולבין התומכים הנאמנים ביותר ברעיון הלגליזציה. אבל בהחלט בדקנו מה ההשפעה של לגליזציה על נושא התאונות והתחבורה במדינות שאישרו אותה, וכאן גילינו כמה נתונים מעניינים. מחד, נתונים שנאספו מקולורדו וושינגטון מראים כי באחוז גבוה יותר של אנשים המעורבים בתאונות דרכים נמצאו עקבות של קנאביס במערכת מאז החלה מדיניות אי ההפללה.
מאידך, שיעורי התמותה לא עלו מאז החלה מדיניות הלגליזציה, ובקולורדו שיעורי התמותה מתאונות דרכים עקב שימוש בחומרים מסוכנים הם הנמוכים ביותר בארצות הברית. יתרה מזו, חוקרים זיהו ירידה חדה במדינות אלו במקרי נהיגה תחת השפעת אלכוהול. השפעה של נתונים אלו על כלכלת ארצות הברית הם מינוריים, נראה שהממשל האמריקני לא צריך להשקיע מעבר למה שהוא כבר הוא משקיע באכיפה בכבישים, בחינוך לזהירות בדרכים ובמניעת תאונות דרכים.
העיקר הבריאות – האם לגליזציה של קנאביס השפיעה על בריאות הציבור האמריקני? התשובה היא כן, ולטובה. מאז חוק הלגליזציה עבר נרשמו הרבה פחות פניות למוסדות רפואיים עקב בעיות התמכרות ויש ירידה משמעותית בשיעור המתים ממנו יתר של סמים. ובמספרים: מדינות שהנהיגו מדיניות סובלנית כלפי צרכני קנאביס חוו ירידה של 20 אחוז בשיעור המתים ממנות יתר בשנה הראשונה, בשנה השנייה הייתה עוד ירידה של כ-24 אחוזים ובשנה השישית – 33 אחוזים!. כלומר מאז הלגליזציה ירד העומס על מערכת הבריאות האמריקנית באופן דרסטי. המשמעות של זה – פחות הוצאות על בריאות.
הכנסות למדינה, פשע ומיסים – לגליזציה הביאה לכמה שינויים, ביניהם: המשטרה כבר לא מבזבזת את זמנה על מעצרים של צרכני קנאביס, אז יש לה יותר זמן, כסף ומשאבים להתעסק בבעיות פשיעה חמורות יותר. עקב כך, יש פחות פשיעה. כאשר יש פחות פשיעה יש פחות אסירים שצריך לכלכל וזה נתון מאוד חיובי. שינוי נוסף שהתחולל הוא שלפתע למדינות כמו קולורדו ווושינגטון יש הכנסה חדשה – הכנסות מקנאביס. כדי לסבר את האוזן הנה כמה נתונים. בשנה השנייה ללגליזציה קולורדו הוסיפה לקופת המדינה שלה 129 מיליון דולרים, ווושינגטון הוסיפה לקופתה – 220 מיליון דולרים בשנה השנייה.
בין אם אתם נמנים על המתנגדים ללגליזציה של קנאביס ובין אם אתם בעד, נראה שיש למדיניות זו השפעה חיובית בסף הכול על המדינה ועל הציבור שמתגורר במדינות שהתירו שימוש בקנאביס לשעות הפנאי. הנתונים מראים, ללא כל צל של ספק, שככל שקונים במדינות אלו יותר 'פרחים' כך הכלכלה של המדינה יותר פורחת.
להגיב